Kaj je potrebno urediti pred uvedbo davčnih blagajn?!

Pred uvedbo davčnih blagajn si priskrbite in zagotovite:

internetno povezavo,

namensko digitalno potrdilo,

popis poslovnih prostorov,

interni akt,

vezano knjigo računov in

obvestilo o računu in obveznosti kupca.

 

Obveščamo vas, da je s 15. 11. 2015 mogoče pridobiti  Namensko digitalno potrdilo za namen potrjevanja računov. Vlogo za dodelitev namenskega digitalnega potrdila lahko elektronsko vložite preko portala eDavki.

Postopek pridobivanja Namenskega digitalnega potrdila:

1. Prijavite se na portal eDavki in vložite Zahtevek za pridobitev Namenskega digitalnega potrdila (DPR-PridobitevDP).
2. Na portal eDavki boste prejeli referenčno številko in geslo.
3. Referenčno številko in geslo vnesite v portal za prevzem Namenskega digitalnega potrdila na spletni strani Ministrstva za javno upravo.
4. Na tem portalu boste nato tudi prevzeli Namensko digitalno potrdilo.
5. Potrebna je le še namestitev Namenskega digitalnega potrdila v program davčne blagajne.

Vsi, ki ne uporabljate sistema eDavki, pa lahko za pridobitev namenskega digitalnega potrdila pooblastite koga drugega (npr. računovodski servis ali nas). V prilogi si lahko ogledate primer in natisnete Obrazec, ki ga potem izpolnjenega pošljete na finančni urad, kjer imate registrirano podjetje ali dejavnost.

V primeru, da že imate pooblaščenca za poslovanje prek sistema eDavki, je potrebno preveriti kakšno pooblastilo je bilo dodeljeno. V kolikor je to splošno pooblastilo, ki vključuje tudi nove obrazce, velja to pooblastilo tudi za pridobitev namenskega digitalnega potrdila. To pomeni, da ni potrebno ponovno vlagati novega pooblastila.

Obrazec za pooblastilo
Primer izpolnjenega pooblastila
Vezana knjiga računov za namen davčnega potrjevanja računov bo kmalu na voljo za nakup. Ne pozabite, da jo morate pred uporabo potrditi pri davčnem organu.

 

Prav tako pa bo v kratkem na voljo tudi nakup Obvestila za kupce, ki ga bo potrebno nalepiti na vsako elektronsko napravo za izdajo računov ali drugem kupcu vidnem mestu.