TCM-13 – Pomemben del čebelarske opreme

Med je najbolj znan čebelarski izdelek. Uporablja se ga tako v prehrani kot tudi za zdravljenje marsikaterih nevšečnosti. Poleg medu pa je v porastu tudi povpraševanje po čebeljem vosku. Prav ta dva izdelka sta velikokrat glavni razlog, da se posamezniki odločijo za ukvarjanje s čebelarstvom.

Ste morda eni izmed njih? Potem veste, da v tej stroki potrebujete več kot le panje. Pomemben del opreme so tudi čebelarske tehtnice.

Kaj je TCM-13?

TCM-13 je merilna postaja, katere glavni namen je nadzor medenja. Na trgu je mogoče najti kar nekaj čebelarskih tehtnic, a AMES-ova TCM-13 spada med kakovostnejše.

Zakaj?

Ena izmed osnovnih lastnosti je grafični prikaz dogajanja v panju preko spletne aplikacije www.ecebelar.com. Poleg tega omenjeni čebelarski pripomoček deluje z eno baterijo neprekinjeno kar tri leta. AMES d. o. o. je skozi leta sodelovalo z mnogimi podjetji in ustanovami, kot je na primer Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), ki ima trenutno v uporabi več kot 50 njihovih merilnih enot TCM-13.

Naprava za zbiranje podatkov medenja je opremljena s senzorjema za merjenje relativne vlage in temperature, vgrajen pa ima tudi GSM modem, ki služi za prenos podatkov. Čebelarska zveza Slovenije je s TCM-13 tehtnicami opremila svoje čebelnjake, ki jim redno pošiljajo sveže podatke o temperaturi, relativni vlagi in teži panjev.

Nerjavečemu ohišju je dodana celica za tehtanje, ki zagotavlja izredno natančno merjenje. Produkt ima nosilnost do 100 kg. Relativno vlažnost pa meri v razponu med 10 in 100 %.

Vsemu naštetemu pa je dodana še 12-mesečna garancija.